• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style

JXX

Pengenalan
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) adalah sebuah pertubuhan dakwah, kebajikan serta tarbiah yang mengambil peduli tentang urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan cara hidup dan ajaran-ajaran Islam. Ia tidak bertujuan membuat keuntungan dan berusaha untuk penegakan perundangan Islam di Malaysia.
Read more ...
Wanita IKRAM Johor
Sayap Wanita Pertubuhan IKRAM Negeri Johor atau biasa dikenali sebagai Wanita IKRAM Johor telah ditubuhkan pada 17 April 2011. Wanita IKRAM Johor mempunyai 7 cawangan:
Read more ...
Pusat Kecemerlangan
Islam agama indah meletakkan kedudukan wanita di puncak yang mulia. Seiring dengan peredaran masa, Islam membuka jalan seluasnya kepada kaum wanita untuk mempunyai kerjaya
Read more ...
IKRAM Junior
Di antara tujuannya: Bagi menyusun perancangan strategik perlaksanaan program kanak-kanak di antara 7 -12 tahun.
Read more ...

Share this post

Print

Bolehkah suami isteri mandi junub bersama?

. Posted in Soal Fiqh

As salamulaikum...minta maaf saya ingin bertanya, bolehkah suami dan isteri mandi bersama selepas berjimak?..

saya tak tau pasal nih, suami saya kata tak boleh sebab nak sucikan diri dan nanti mandi hadas tu tak sah sebab bersentuhan...mohon pendapat.....terima kasih...

Soalan dari facebook IKRAM.

shahidah1 

 

Jawapan oleh:

Ustazah Shahidah Sheikh Ahmad

Assalamualaikum.

Terima kasih kepada puan yang bertanya.

Pertama kita perlu melihat syarat sah mandi wajib atau mandi junub ialah niat dan meratakan air keseluruh badan. Tidak disyaratkan tiada bersentuhan dengan orang lain. Maka jelas bersentuhan ketika mandi junub bukanlah satu larangan syara’. Bahkan Rasulullah juga bersentuhan dengan isterinya ketika mandi bersama.

Sayugia diketahui bahawa mandi-manda bersama suami isteri adalah merupakan amalan Rasulullah bersama isteri-isterinya ‘Aisyah R.A dan Ummu Salamah R.A. Tidak terhenti kepada mandi biasa, bahkan mereka pernah mandi junub bersama.

Terdapat berbagai riwayat berkaitan peristiwa ini.

Imam Al-Bukhari meriwayatkan yang bermaksud :

"Daripada Aisyah R.Ha berkata : aku sentiasa mandi bersama dengan Nabi SAW daripada satu bekas. tangan kami sama-sama berselisih (ketika menggunakan air dalam bekas itu)" (Sahih Al-Bukhari : hadis no : 253)

Hadis ini menunjukkan bagaimana indahnya kehidupan Nabi SAW dengan isteri-isterinya. Gambaran ini, dirakamkan sendiri oleh Aisyah yang bercerita bagaimana Baginda SAW boleh mandi bersama-sama sehingga tangan mereka berselisih dan berganti-gantian.

Dalam hadis riwayat Imam Muslim, ada dinyatakan;

"Aku selalu mandi bersama dengan Rasulullah SAW daripada satu bekas, dan kami ketika itu sedang berjunub." (Sahih Muslim : 482)

Mandi bersama bukan sekadar berada di bilik air bersama-sama sambil mandi-manda. Malah ia disertakan juga dengan aktiviti-aktiviti lain yang boleh meningkatkan kemesraan dan keseronokan. Nabi SAW sendiri ketika mandi itu, tidak sekadar mandi bersama-sama semata-mata. Aisyah menceritakan, Baginda SAW merungkai-rungkaikan rambut Aisyah (Sahih Muslim : 498). Demikianlah mesranya Rasulullah SAW.

Selain itu, sambil mandi pasangan suami isteri bolehlah bergurau senda, dan berseronok. Rasulullah saw sendiri pernah mandi bersama sambil bergurau-senda. Mereka berdua bermain-main air, dengan berebut-rebut mengambil air sehinggakan Aisyah dalam suasana sedang berseronok-seronok meminta kepada Nabi agar air itu disimpan untuknya kerana semuanya telah diambil oleh Nabi SAW (Sunan An-Nasai : 239).

Diharap persolan puan telah terjawab. WALLAHU ‘A’LAM.

 

Find us on facebook

2521914
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
149
2212
4535
2505666
51474
62761
2521914

Your IP: 50.19.58.155
Server Time: 2016-09-27 02:57:36

Facebook Like

 
 

Borang keahlian IKRAM

WIJ Youtube channel

Tabung Kasih Ummah Syria

Tabung Kasih Ummah Rohingya

Nama: Pertubuhan Ikram Malaysia

Bank: Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)
No. Akaun: 1211-3010-040-182

Sumbangan Kompleks IKRAM

 

Hubungi Kami

Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM), Negeri Johor

No 10 & 11, Jalan Pendidikan 3,

Taman Universiti,

81300 Johor


Twitter/Facebook: IKRAMJohor

Website: http://ikramjohor.org/

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Telefon: 07 521 1152

Faks: 07 521 1613

 

Kalendar

Institusi IKRAM Johor

Sumbangan